U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Waar gaat Amazon Web Services heen?

Gepost 2016/05/25

Het is alweer – of pas - 10 jaar geleden dat online boekhandel Amazon zich aan de wereld presenteerde als een leverancier van IT diensten. Deze onwaarschijnlijke zij-instromer heeft in de afgelopen 10 jaar als cloud-pionier de IT-wereld op zijn kop gezet. Naast een groeiende groep bijzonder enthousiaste gebruikers, ervaarde AWS ook veel scepsis in de IT-wereld. De scepsis ten aanzien van de cloud en AWS is inmiddels vrijwel geheel verdwenen. Wie zich teveel zorgen maakt over security of privacy-issues, vermijdt niet de cloud, maar bouwt zijn eigen cloud. Het grote nadeel van zo’n eigen cloud, is de onmogelijkheid om de schaal van de Amazon cloud te benaderen. En dan gaat het vooral om het enorme vermogen om continu verbeteringen door te voeren en continu nieuwe functionaliteit te ontwikkelen.   

Eén van de vragen waar Pb7 Research mee rondliep, is waar AWS zich naar toe ontwikkelt. Het blijkt niet zo eenvoudig om daar een antwoord op te vinden. Als we kijken naar de productaankondigingen kunnen we vaststellen dat AWS zich tot een enorme toolbox van cloudservices voor ontwikkelaars heeft ontwikkeld. Met AWS kan je als organisatie zelf je eigen cloud bouwen, waarbij IT uiteindelijk toch in control blijft. Als we naar de productaankondigingen kijken, schieten ze alle kanten op. Waar gaat AWS eigenlijk heen? En dus hebben we het maar gewoon aan ze gevraagd. 

Lees de rest van deze post »

5 Trends in de Nederlandse Outsourcing markt

Gepost 2016/01/20

Ieder jaar levert Pb7 Research een bijdrage aan het jaaroverzicht outsourcing van Computable. Ook dit jaar hebben we de verlengingen en nieuwe contracten nauwkeurig bekeken en geanalyseerd. We constateren daarbij een vijftal belangrijke trends.

Lees de rest van deze post »

Het tweede Kwartaal in IT Dienstenland: "Software is eating the Service Provider"

Gepost 2015/08/18

Voor de meeste grote dienstverleners was het tweede kwartaal weer een kwestie van huilen met de pet op. En toch beloven ze allemaal (weer) beterschap voor de tweede helft van het jaar. Terwijl de bereidheid om te investeren in technologie sterk is toegenomen, lijkt zich dat alleen maar te vertalen in minder omzet voor grote IT dienstverleners. Organisaties willen meer technologie en minder handjes. In 2009, toen de vrije val die nu 6 jaar later nog altijd niet gestuit is zich inzette, werd de krimp vooral veroorzaakt door het stopzetten van advies, inhuur en projecten. Eenvoudige, rechttoe, rechtaan besparing. De bodem is hiervoor in het bedrijfsleven inmiddels eindelijk toch wel bereikt, maar in de publieke sector staan deze diensten juist weer sterk onder druk.

Lees de rest van deze post »

Opvallende eerste Resultaten "Enterprise IT Services Spending Survey 2015"

Gepost 2015/04/09

Het veldwerk van onze Enterprise IT Services Spending Survey 2015 is zojuist afgerond en inmiddels zijn we begonnen aan de analyse van de data. Doordat we grote delen kunnen vergelijken met onderzoek dat we de afgelopen 2 jaar hebben uitgevoerd, zijn we goed in staat om verschuivingen in de Nederlandse IT markt waar te nemen. De eerste bevindingen biedt een bijzonder interessant doorkijkje in waar Nederlandse organisaties met 500 of meer medewerkers mee bezig zijn. Enkele van de eerste bevindingen willen we u zeker niet onthouden:

Lees de rest van deze post »

IT dienstverleners in het vierde kwartaal: tijd voor een vliegdekschip

Gepost 2015/02/25

De Nederlandse economie begint zich eindelijk te herstellen. Bedrijven kijken weer vooruit en zien dat de toekomst in digitalisering ligt. Zelfs de Nederlandse IT markt laat groei zien. In de media wordt ook nog eens volop gesproken over dramatisch oplopende tekorten op de arbeidsmarkt. Maar voor de grote IT dienstverleners in Nederland/Benelux die we ieder kwartaal bij Pb7 volgen, gaat de vlag niet uit. Waar de ene leverancier de krimp weer weet terug te dringen, dit kwartaal KPN, een ander zowaar weet te groeien, Capgemini, blijkt bij de andere dienstverlener, CGI, de krimp toch niet tot staan gebracht. 

Lees de rest van deze post »

Nog niet in 2015: de Doorbraak van het Internet der Dingen

Gepost 2015/01/06

Als ik één quote het afgelopen jaar vaak voorbij heb zien komen, is het wel William Gibson’s “The future is already here — it's just not very evenly distributed”. Als dit ergens voor waar is, dan geldt dit wel voor de opkomst van het Internet der Dingen. De essentie van het Internet der Dingen is dat sensoren gegevens registreren en via een netwerk verzenden naar een centrale computer die deze gegevens opslaat en verwerkt. Als die sensor bijvoorbeeld aan een machine vastzit en bijvoorbeeld de mate van activiteit registreert (laten we het even simpel houden), kan deze informatie gebruikt worden om slimmer onderhoudswerkzaamheden te plannen. Door minder vaak, maar wel op het juiste moment, een onderhoudsmonteur op de machine af te sturen, worden onderhoudskosten beperkt en is de machine optimaal actief.

Lees de rest van deze post »

Het begin van een reis: Infor brengt ERP naar de cloud

Gepost 2014/11/26

Cloudoplossingen zijn niet meer weg te denken uit het moderne applicatielandschap. Dat geldt voor steeds meer toepassingen als bijvoorbeeld CRM of HR-applicaties. Maar lang niet iedere organisatie staat meteen te springen om een ERP-oplossing uit de cloud. Toch neemt ook de interesse voor ERP uit de cloud duidelijk toe. Infor ziet in ieder geval genoeg klanten bewegen om een sterke push naar de cloud in te zetten, maar heeft ook zelf nog de nodige stappen te gaan.

Lees de rest van deze post »

Gebruikers betrekken werpt zijn vruchten af

Gepost 2014/11/04

Gebruikers betrekken bij het ontwikkelen van applicaties blijft een lastige zaak. Het is niet zo dat de gebruiker niet wil meewerken. Het is ook niet zo dat gebruikers of ontwikkelaars zich de voordelen er niet van realiseren. Maar het is wel zo dat het in de praktijk veel te weinig gebeurt. Volgens slechts 23% IT-beslissers bij grote Nederlandse bedrijven wordt er nauw samengewerkt voor toepassingen voor intern gebruik, terwijl zelfs maar 9% zegt dit te doen voor externe toepassingen als consumenten- en ketenapplicaties.

Lees de rest van deze post »

Het tweede kwartaal in IT-dienstenland: nieuwe onzekerheid

Gepost 2014/08/27

Ook in het afgelopen kwartaal heeft er geen kentering plaatsgevonden. De grote dienstverleners die voor Nederland, de Benelux, of een andere regio waar de Nederlandse omzet dominant is, rapporteren, zagen hun gezamenlijke IT dienstenomzet met 5,0% krimpen in vergelijking met een jaar geleden. Dat is maar marginaal beter dan de 6,3% krimp van het eerste kwartaal. Net als in het eerste kwartaal zit de pijn vooral bij Atos en bij KPN. Ordina, Logica en Capgemini doen het eigenlijk niet eens zo slecht met een bijna stabiele omzet. Intussen zien we wel dat de Benelux-vestigingen het qua winstgevendheid zeer goed doen. De kunst van het winstgevend krimpen, heeft men aardig onder de knie.

Lees de rest van deze post »

Wanneer kan je de cloud maar beter niet negeren?

Gepost 2014/06/12

Op fora zoals deze* gaan nog altijd met regelmaat voor- en tegenstanders van “de cloud” met elkaar op de virtuele vuist. Maar terwijl ik naar de presentaties van de genomineerden voor de Nederlandse EuroCloud awards kijk, dringt mij helemaal niet de vraag op of je nou wel of niet de cloud in moet, maar wordt steeds duidelijker dat organisaties zich een hele andere vraag moeten stellen: waar kan ik het me niet veroorloven om de cloud te negeren?

*Dit blog is eerder gepubliceerd op Blogit.nl

Lees de rest van deze post »