Gepost

2014/11/26

Cloudoplossingen zijn niet meer weg te denken uit het moderne applicatielandschap. Dat geldt voor steeds meer toepassingen als bijvoorbeeld CRM of HR-applicaties. Maar lang niet iedere organisatie staat meteen te springen om een ERP-oplossing uit de cloud. Toch neemt ook de interesse voor ERP uit de cloud duidelijk toe. Infor ziet in ieder geval genoeg klanten bewegen om een sterke push naar de cloud in te zetten, maar heeft ook zelf nog de nodige stappen te gaan.

Er zijn nogal wat redenen waarom de gang naar de cloud langzamer gaat voor ERP dan voor andere toepassingen. Veel organisaties zien ERP toch als het digitale hart van de organisatie. Zolang het hart regelmatig klopt, ga je het niet door een nieuw hart vervangen. Zeker niet als je het bewijs nog niet hebt gezien dat die het bloed veilig naar alle organen weet te brengen. Of zoiets. En dan zijn ERP-afnemers grotendeels in de industrie actief. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar toch is deze sector op IT-vlak aartsconservatief. Tenslotte zijn back-office medewerkers relatief weinig mobiel en vinden ze het best om elke ochtend achter dezelfde desktop plaats te nemen. 

Maar er zijn ook redenen om ERP toch naar de cloud te brengen. De cloud komt meestal ter sprake op het moment dat een nieuwe investering aan de orde, of zelfs onvermijdelijk is. Veel bedrijven in de industriesector zitten, zeker in het huidige economische klimaat, niet te wachten op een grote investering in software, laat staan in nieuwe apparatuur. Bovendien zijn veel bedrijven de laatste jaren bezig met het opzetten van een vestiging, of meerdere, in Oost-Europa of Azië. Het opzetten van een traditioneel ERP-traject is geen sinecure, terwijl een cloudoplossing snel en met beperkte investeringen kan worden uitgerold. Terwijl in dienstverlenende sectoren men langzamerhand aan het ontdekken is, dat cloudoplossingen het ook mogelijk maken om processen heel anders in te gaan richten, hoeven we dat voorlopig nog niet van de industrie te verwachten. 

Theo Koster, Sales Director bij Infor Nederland, gaf in een gesprek met Pb7 Research aan dat de Nederlandse klanten uit de industrie een jaar of twee geleden begonnen te praten over de cloud. Inmiddels hebben ze duidelijk meer kennis opgedaan en beginnen de eersten ook daadwerkelijk naar de cloud te gaan. Daarvoor werkt de ISV daarvoor samen met Amazon Web Services (AWS). Voor de industriële multinationals wordt AWS als een prima cloudoplossing gezien. Hoewel veel Europeanen, zeker uit de publieke sector, zich zorgen maken over de veiligheid van data bij Amerikaanse leveranciers, biedt AWS uitstekende mogelijkheden om databescherming (denk aan encryptie waarbij alleen de klant de sleutels heeft) en compliance (datacenters in de EU – Dublin en Frankfurt) te realiseren.

Infor biedt uit de cloud verschillende hosting methoden: publiek, on premise, of hybride. Ook betaalt men as a service en kan men via self service eenvoudig aan de knoppen draaien. Met andere woorden: de dienst is volledig “as a service”, maar technisch gezien is het een single tenant oplossing die op een IaaS-infrastructuur draait.

Hoewel voor Infor ERP uit de cloud vrij nieuw is, heeft men al veel ervaring opgedaan met cloudoplossingen. Zo maakt meer dan de helft van de afnemers van de enterprise asset managementoplossingen en ook human capital managementoplossingen van Infor, gebruik van een cloudoplossing. Ook heeft men een XML-gebaseerde service bus, oftewel integratieplaform, gebouwd, ION (Intelligent Open Network), waardoor bedrijfsapplicaties al dan niet in cloudvorm eenvoudig met elkaar kunnen communiceren op basis van web services. En waar Europese bedrijven met koudwatervrees naar ERP uit de cloud kijken, neemt het aantal Amerikaanse en Aziatische gebruikers snel toe.

Infor probeert zijn ERP-klanten naar de cloud te krijgen door middel van het aanbieden van “cloud suites”. In de sectorspecifieke cloud-suites worden ERP en diverse andere bedrijfsapplicaties aangeboden in combinatie met analytics en een integratieplatform (ION). Hierdoor moet ook een betere positie in het MKB gerealiseerd worden, binnen de specifieke markten waar al een sterke positie is. Waar traditionele MKB-spelers de cloud gebruiken om hogerop in de markt te komen, zoekt een traditionele grootzakelijke leverancier dus juist een verbreding “naar beneden”. Op zich lijkt hier weinig nieuws aan. Al meer dan 10 jaar zoeken MKB-leveranciers de weg naar boven en enterprise-leveranciers  de weg naar het MKB. En hoewel de cloud het eenvoudiger maakt om een product aan nieuwe doelgroepen aan te bieden, blijft het kanaal bijzonder belangrijk voor ERP. Hoewel de cloudsuite veel MKB-bedrijven zal aanspreken, zal dus ook nu het succes in het MKB grotendeels bepaald worden door een goede kanaalstrategie. 

Zowel de Nederlandse industriebedrijven als Infor staan wat ERP in de cloud betreft aan het begin van een lange reis. Met de huidige oplossingen legt Infor een stevige basis voor de omschakeling van oude wereld ISV naar SaaS-speler, maar zal het de komende jaren nog een paar flinke stappen moeten zetten op het gebied van softwareontwikkeling en – indien men serieus naar het MKB wil kijken – het kanaal. De Nederlandse industriebedrijven zijn nog niet geheel over hun koudwatervrees heen met betrekking tot ERP uit de cloud, maar zien steeds meer in dat het Opex-model en de grote flexibiliteit goed aansluit bij de uitdagingen waar ze dagelijks mee te maken hebben. Maar ze hebben nog weinig zicht op hoe cloudoplossingen kunnen bijdragen aan optimalisaties van processen en andere manieren van werken. Juist daar blijkt dat bedrijven uiteindelijk hun concurrentiepositie kunnen verbeteren. De ERP-reis naar de cloud is nog maar net begonnen.